
Testamenten
Het regelen van jouw nalatenschap kan best ingewikkeld zijn. Wat is er wel en niet mogelijk? En hoe zit het met de fiscaliteit? Aarzel niet en vraag het ons! Ook voor alles omtrent levenstestamenten helpen onze notarissen je graag.
Wij kunnen je onder andere adviseren over:
- Het opstellen van een testament;
- Het opstellen van een levenstestament;
- De erfbelasting;
- Het opvullegaat/afvullegaat;
- Iets nalaten aan uw kleinkinderen;
- Het benoemen van een executeur;
- Samengestelde gezinnen.
En alle overige wensen!
Vragen die we vaak krijgen
Wat houdt het opvullegaat in?
Een opvullegaat wordt opgenomen in een testament om een verdergaande besparing van erfbelasting mogelijk te maken als je als eerste overlijdt. Een partner heeft namelijk een veel hogere vrijstelling dan een kind. Dit maakt dat het fiscaal aantrekkelijk kan zijn om bij jouw overlijden aan je partner een extra bedrag te laten toekomen. Dit gaat ten koste van wat een kind krijgt.
Het extra bedrag wordt zo bepaald, dat de vrijstellingen van je partner en je kinderen optimaal worden benut en er dus minder erfbelasting is verschuldigd bij het overlijden van de eerste partner. Wel wordt het vermogen van je partner door het extra bedrag vergroot, waardoor er (bijvoorbeeld) bij zijn/haar overlijden als langstlevende mogelijk meer erfbelasting betaald moet worden.
Wat houdt het afvullegaat in?
Het afvullegaat wordt gebruikt om een tekort in een erfenis op te vullen. Dit gebeurt vaak wanneer een testament bepaalde erfgenamen benoemt, maar het totaal van de erfenis niet voldoende is om alle wensen van de overledene na te komen. Het afvullegaat wordt dan toegepast om de resterende waarde van de erfenis gelijkmatig te verdelen of om bepaalde schenkingen alsnog uit te keren, zelfs als de erfenis niet voldoende is om alles te dekken.
Wat houdt het kleinkindlegaat in?
Als grootouders kun je een specifiek bedrag of een deel van de erfenis rechtstreeks aan je kleinkinderen nalaten, zonder dat zij hierover erfbelasting verschuldigd zijn. Je kan namelijk tot een bepaald bedrag gratis, dus vrij van erfbelasting, een geldlegaat aan je kleinkinderen legateren. Door een deel van de erfenis direct aan de kleinkinderen na te laten wordt de belastingdruk verlaagd, omdat zowel de kinderen als de kleinkinderen hun eigen vrijstellingen kunnen benutten.
Wat is een executeur?
De executeur heeft als taak je nalatenschap (deels) af te wikkelen en beheert daartoe je nalatenschap. De executeur voert dus je testament uit.
Wat moet ik weten over voogdij?
Voogdij betekent dat iemand anders de zorg en opvoeding van je kind overneemt als jij als ouder komt te overlijden. De voogd kan worden vastgelegd in een testament, wat we samen opstellen. Als je dit niet regelt, bepaalt de rechter wie de voogd van je kind wordt.
Wat houdt bewindvoering in?
Bewindvoering betekent dat iemand anders jouw geld en bezittingen beheert, omdat je dat zelf niet (goed) meer kunt. Dit kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld door problematische schulden, of blijvend, bijvoorbeeld door een ziekte zoals dementie. Bewindvoering is iets anders dan een levenstestament. Door een levenstestament bij de notaris op te stellen, voorkom je dat een rechter een bewindvoerder moet aanwijzen en kies je zelf wie jouw geldzaken en zorg regelt. Daarnaast wordt ook direct vastgelgd wat diegene wel en niet mag doen (bijvoorbeeld een schenking doen of je woning verkopen).
Wat is de ‘WLZ-clausule’ of de ‘zorg-clausule’?
De WLZ-clausule (Wet Langdurige Zorg clausule) voorkomt dat een erfenis of schenking meetelt bij de berekening van de eigen bijdrage voor zorg uit de Wet langdurige zorg (WLZ). Zonder deze clausule zou een erfenis of schenking ervoor zorgen dat je meer moet betalen voor de zorg.
Wat houdt de uitsluitingsclausule in?
Door een uitsluitingsclausule op te nemen in je testament zorg je ervoor dat iedereen die iets uit jouw nalatenschap krijgt (een verkrijger), de erfenis niet hoeft te delen met zijn of haar partner bij een eventuele scheiding. Het is van belang dat de verkrijger dit vermogen apart van het eigen vermogen, het vermogen van de partner en/of hun gemeenschappelijke vermogen administreert. De uitsluitingsclausule wordt ook wel eens ‘Privéclausule’ of ‘Koude-kant-clausule’ genoemd.
Wat als de verkrijger van de uitsluitingsclausule overlijdt?
Als de verkrijger van de uitsluitingsclausule overlijdt, maakt jouw erfenis onderdeel uit van de nalatenschap van deze persoon. De uitsluitingsclausule voorkomt niet dat de verkrijger uw erfenis aan iemand kan nalaten bij diens overlijden. Zowel via een testament als via het wettelijk erfrecht kan uw erfenis bijvoorbeeld terechtkomen bij de (huwelijks)partner van de verkrijger.
Levenstestament
We kunnen je ook begeleiden bij het opstellen van een levenstestament. Hiermee kun je een voorziening treffen voor het moment dat je jouw wil niet meer zelf kunt bepalen en beslissingen kan nemen. Met een levenstestament geef je volmacht aan een ander (bijvoorbeeld aan je partner of de kinderen) om namens jou handelingen te verrichten zoals gemeld zal worden in de akten. Tevens kun je bepalen dat hij of zij beslissingen mag nemen op het gebied van medische aangelegenheden en overige (ondernemingsrechtelijke) zaken.
Lees hier meer over het levenstestament
Benieuwd wat het vaststellen van jouw wensen in een levenstestament voor jou kan betekenen, wat het verschil is met een volmacht en wat de verantwoordelijkheden zijn van een gevolmachtigde?
Brochures
Bekijk hieronder handige brochures over testamenten.
Brochures op een rij voor jou
Vind hieronder brochures die je als starter alle ins en outs vertellen over testamenten, wonen & hypotheek en trouwen & samenwonen.
Taken en verantwoordelijkheden van de gevolmachtigde bij een levenstestament
In deze brochure lees je alles over de taken en verantwoordelijkheden van de gevolmachtigde bij een levenstestament.
Tarieven voor erfbelasting & schenkbelasting 2024
Deze brochure geeft je inzicht in de tarieven en vrijstellingen voor erfbelasting & schenkbelasting.
Testament
Heb je vragen rondom testamenten, zoals "Hoe regel ik mijn testament?". In deze brochure lees je alles over het maken van een testament en wat er met je nalatenschap gebeurt als je geen testament heeft.
Testament
Wat moet er gebeuren met je spullen en geld als je overlijdt? Dit kun je vastleggen in een testament. Iedereen van 16 jaar en ouder kan een testament maken.