Wonen / Hypotheek

Wonen / Hypotheek

Spannend! Je hebt je eerste woning gekocht, gefeliciteerd. Wat komt daar veel bij kijken!

Het kopen van een (eerste) woning is spannend en er komt veel op je af. Wij begrijpen dat je niet zit te wachten op lastige vragen van een notaris. Goed nieuws, deze stellen we niet bij Remmerswaal Notaris. We maken onze vaktaal duidelijk voor jou en nemen hier graag de tijd voor. Op deze manier stap je na ons gesprek geheel ontzorgd en zonder vragen de deur uit. Toch nog vragen bij thuiskomst? Bellen kan altijd. Of loop gewoon even binnen!

Het koopproces in het kort

Om eigenaar te worden heb je een akte van levering (ook wel leveringsakte genoemd) nodig. Simpel gezegd word je door het ondertekenen van deze akte eigenaar van de woning. Geen zorgen om alle benodigde gegevens, deze vragen wij op om de akte in orde te maken. Mochten we er niet uitkomen, dan bellen we je op of nemen we contact op met jouw adviseur. Lees op deze pagina uitgebreid wat onze specialisten in petto hebben!

Daarnaast heb je vaak ook een akte van hypotheek, ook wel hypotheekakte genoemd, nodig. Dit is een akte waarbij je onder andere afspreekt dat de bank jouw woning mag verkopen wanneer je je niet aan de gemaakte afspraken houdt. Ook deze akte kunnen we voor je verzorgen, waardoor jij je kunt focussen op andere zaken. Doen we allebei waar we goed in zijn. Én ook nog eens met veel plezier! Het enige wat je hoeft te doen is doorgeven aan jouw makelaar/adviseur dat je voor ons notariskantoor kiest. Dan pakken wij het vanaf daar voor je op.

Ben je een starter op de woningmarkt?

Dan is het allemaal nieuw voor je en kunnen we ons voorstellen dat je veel vragen hebt. Voor informatie over notariële zaken rondom de aankoop van je eerste huis verwijzen we je graag naar onze Remmerswaal Notaris Startersdesk. Hier nemen we je mee in het hele proces, kun je over veelgebruikte termen lezen en vind je handige brochures gericht op starters.

Vragen die we vaak krijgen

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is een belasting die je betaalt als je een huis of ander pand koopt. Het is een percentage van de werkelijke waarde van het huis/registergoed met een minimum van de koopprijs. In Nederland is dit 2% voor een woning waarin je zelf gaat wonen en 10,4% voor andere panden, zoals een tweede woning of bedrijfspand/grond. Soms kun je een vrijstelling krijgen, bijvoorbeeld als je jonger bent dan 35 jaar en aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dit heet een startersvrijstelling.

Wat is de startersvrijstelling?

Door de startersvrijstelling worden starters op de woningmarkt ondersteund doordat ze eenmalig geen overdrachtsbelasting betalen bij de aankoop van hun woning. Het is belangrijk om bij ons aan te geven dat je aan deze voorwaarden voldoet: 

  • Je bent op het moment van de overdracht minimaal 18 jaar en jonger dan 35 jaar;
  • Je gaat zelf voor langere tijd in de woning wonen;
  • Je hebt niet eerder gebruikgemaakt van de vrijstelling;
  • De waarde van de woning is niet hoger dan €525.000 (tariefjaar: 2025)

Wanneer ontvang ik de stukken die ondertekend moeten worden?

1 á 2 weken voordat je bij ons langskomt om te tekenen voor jouw woning, ontvang je de stukken.

Hoe werkt het met belastingen van je huis die je al betaald hebt voor het hele jaar?

De eigenaarslasten, zoals de onroerende zaakbelasting, waterschapsbelasting en rioolbelasting betaal je aan de gemeente voor een heel jaar. Wanneer je je huis verkoopt, zal de gemeente dit niet met je verrekenen. Dit gebeurt meestal via de notaris tussen de verkoper en de koper onderling. Op de dag dat je je huis verkoopt, ontvang je als verkoper dus een deel van de al te veel betaalde lasten van de koper via ons.

Wat is een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract leg je o.a. op papier vast hoe jullie de kosten verdelen, van wie welke spullen zijn en wat er gebeurt als jullie uit elkaar gaan. Het is geen huwelijk/geregistreerd partnerschap, maar het geeft wel duidelijkheid over jullie geld en eigendommen. Ook kun je bijvoorbeeld bepalen of alleen de gemeenschappelijke bezittingen, zoals het huis, naar de langstlevende van jullie gaat wanneer één van jullie komt te overlijden.

Wanneer ontvang je als verkoper het geld van de verkoop van het huis?

Uiterlijk 2 werkdagen na ondertekenen ontvang je als verkoper het geld van de verkoop van het huis.

Brochures

Bekijk hieronder handige brochures over wonen & hypotheek.

Offerte aanvragen

Ben je benieuwd wat de kosten zijn van onze werkzaamheden? Omschrijf zo goed mogelijk wat je vragen zijn, dan zorgen wij dat onze notarissen voor jou een persoonlijk kostenplaatje opstellen. Bij twijfel, gewoon even bellen! Of loop binnen bij ons kantoor in ’s-Gravenzande.

Offerte aanvragen