Hé starter, goed dat je ons gevonden hebt! Maak kennis met onze Remmerswaal Notaris Startersdesk. We begrijpen dat je als starter niet zit te wachten op lastige vragen van een notaris. Goed nieuws, deze stellen we niet!

Hé starter, goed dat je ons gevonden hebt! Maak kennis met onze Remmerswaal Notaris Startersdesk. We begrijpen dat je als starter niet zit te wachten op lastige vragen van een notaris. Goed nieuws, deze stellen we niet!

“Ik ben zelf ook starter geweest; ik weet hoe het voelt om voor het eerst een eigen woning te kopen en te gaan samenwonen. Best spannend allemaal. Er komt zoveel op je af! Ook al werkte ik al in het notariaat; het is en blijft toch eng. Mijn collega’s en ik helpen je hierbij, stap voor stap. Heb je een vraag of is iets niet duidelijk? Bel, app of mail mij gewoon even. Onze Startersdesk staat voor je klaar."

- Daphne, Professional Remmerswaal Notaris Startersdesk

Of je nu voor het eerst samen een stekkie op het oog hebt, dit in je eentje doet of voor het eerst je huis verkoopt; aandacht om uit te zoeken wat erbij komt kijken om alles te regelen is nodig. We snappen dat de vaktaal van de notaris niet altijd even makkelijk is om te begrijpen. Daarom helpen we je graag op weg in duidelijke taal.

Veelgebruikte termen

Startersvrijstelling

Wanneer je een woning koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Maar ‘starters’ hebben een vrijstelling hiervoor. Je komt in aanmerking voor de vrijstelling als je voldoet aan de volgende punten: je koopt woning waar je zelf gaat wonen, je bent meerderjarig, maar niet ouder dan 35 jaar, de waarde van de woning mag niet hoger zijn dan € 510.000,- (dus niet de koopsom, maar de daadwerkelijke waarde), je hebt niet eerder gebruik gemaakt van de startersvrijstelling.

Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan betaal je geen overdrachtsbelasting.

Overdrachtsbelasting

Wanneer je een woning koopt, betaal je (helaas) overdrachtsbelasting. Koop je een woning en ga je er ook wonen? Dan betaal je over de waarde van de woning, waarbij de koopprijs het minimum is, 2 % overdrachtsbelasting. Dit betaal je via de notaris en kun je terugvinden op de nota van afrekening.

Akte van hypotheek of hypotheekakte

Met de bank heb je (meestal via je adviseur/tussenpersoon) afspraken gemaakt over de lening. De bank leent veel geld aan je uit en wil zekerheid hebben dat je ook aan je afspraken houdt. Simpel gezegd: wanneer je je niet aan de afspraken houdt, mag de bank je huis verkopen. Daarover worden afspraken vastgelegd in de hypotheekakte.

Akte van levering of leveringsakte

Deze akte teken je uiteindelijk bij ons. Na het ondertekenen van deze akte word je eigenaar van de woning.

Waarom een samenlevingscontract?
Wat spreek je af als je gaat samenwonen?
Wat is een samenlevingscontract?
Huwelijkse voorwaarden - Hoe werkt dat?